Millainen on opiskelijoiden Uusimaa 2020? Pääkaupunkiseudun opiskelijajärjestöt ottavat etunojan maakuntauudistukseen
28.5.2018
Tiedote: World Student Capital -verkosto on pettynyt HSL:n päätökseen laskea opiskelija-alennusta ja poistaa opiskelija-alennus kertalipuista
30.10.2018

HSL:n opiskelija-alennukset vaarassa – vaikuta!

Pääkaupunkiseudulla korkeakouluopiskelijat halutaan nähdä tärkeänä osana alueen vetovoimasuutta ja elinvoimaa. Melkein tismalleen näin on myös linjattu Helsingin nykyisessä kaupunkistrategiassa. Pääkaupunkiseudulla eläminen on kuitenkin kallista, kalleinta koko Suomessa. Iso osa opiskelijoista on pienituloisia. Koska opiskelijoiden tuet määräytyvät valtiotasolta, on kunnilla vain muutamia tapoja tukea opiskelijoita omalla alueellaan. Yksi tapa, joka tavoittaa kaikki, on joukkoliikennealennus. Pääkaupunkiseudulla etäisyydet ovat pitkiä ja korkeakouluopiskelijoista jopa 80% käyttää joukkoliikennettä vähintään muutaman kerran viikossa. Nyt joukkoliikenteen opiskelija-alennukset ovat vaarassa. 

Vuodenvaihteen jälkeen Helsingin seudun liikenne (HSL) ottaa lippujen hinnoittelussa käyttöön uuden vyöhykejärjestelmän. Uuteen vyöhykejärjestelmään siirtymisen yhteydessä vuonna 2019 on kaavailtu muutoksia alennuskäytäntöihin ja 50 %:n opiskelija-alennus on nyt vaakalaudalla. Taustalla on yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätös siitä, että HSL:n tämänhetkinen käytäntö, jonka mukaan 30 vuotta täyttäneet opiskelijat saavat alennuksen vain, jos he saavat opintotukea tai kuntoutusrahaa, on syrjivä eikä sitä voida jatkaa. Alennuksen saajien määrän kasvaessa HSL:ssä ei olla toistaiseksi nähty muuta vaihtoehtoa, kuin laskea opiskelija-alennuksen prosenttia.  

Pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakunnista koostuva World Student Capital-verkosto on aktiivisesti ollut yhteydessä päätöksentekijöihin ja pyrkinyt vaikuttamaan pääkaupunkiseudun kuntien lausuntoihin, jotta HSL:ssä säilytettäisiin 50 % opiskelija-alennus laajenevasta edunsaajien määrästä huolimatta. Nyt Helsinki ja Espoo ovat ilmaisseet halunsa säilyttää opiskelija-alennuksen 50 %:ssa ja Vantaa kiinnittänyt lausunnossaan huomiota yhdenvertaisuusperiaatteeseen. Lopullinen päätös alennuksen suhteen tehdään kuitenkin HSL:n hallituksessa lokakuun 30. päivä.  

World Student Capital haluaa kutsua sinut mukaan vaikuttamaan! Kerro sosiaalisessa mediassa meille ja HSL:lle miksi joukkoliikenteen opiskelija-alennus on juuri sinulle tärkeä. Voit esimerkiksi kirjoittaa tai välittää terveisesi videolla. Muista merkitä julkaisuun niin HSL kuin WSC ja käytä häsäreitä #säilytetään50% ja #hyyhelsinki. Yhdessä voimme saada yhteisen äänemme kuuluviin ja turvata opiskelijoille edullisen joukkoliikenteen myös jatkossa! 

 

Amanda Pasanen

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen ja edustaja World Student Capital -verkostossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *