HSL:n 50 %:n opiskelija-alennuksesta pidettävä kiinni!
19.8.2016
Iso osa Helsingin kaupunginvaltuuston valituista kannatti World Student Capital -verkoston tavoitteita!
11.4.2017

Kannanotto: Kaupunkipyöräverkosto kokeiluun myös Espoossa!

World Student Capital -verkosto
Kannanotto
21.11.2016
Julkaistavissa heti

Pääkaupunkiseudun opiskelija- ja ylioppilaskuntien muodostama World Student Capital -verkosto kannustaa Espoota hyvissä aikeissaan kokeilla kaupunkipyöräverkostoa! Kaupunkipyörät ovat loistava keino lisätä arkiliikuntaa, vähentää ruuhkia ja lisätä alueellista kytkeytyneisyyttä. Kaupunkipyöräverkoston ei pidä rajoittua kuntarajoihin, vaan Länsimetroon tukeutuva järjestelmä Etelä-Espoossa on luonteva jatke metropolialueen kaupunkipyörävyöhykkeelle.

Ensi kesänä Helsingin puolella alkaa kaupunkipyöräverkoston toinen vaihe. Verkosto laajenee lähelle Espoota Munkkiniemeen ja Lauttasaareen. Mielestämme Espoon puolen järjestelmän tulee kytkeytyä osaksi Helsingin puolen järjestelmää kahdella tavalla. Ensiksi Espoon ja Helsingin järjestelmien tulee toimia samalla maksulla, jotta metromatkaan yhdistettynä kaupunkipyörää voi käyttää sekä matkan alussa että lopussa, kun matka ylittää kuntarajan. Toiseksi järjestelmä tulee suunnitella siten, että pyöräileminen Otaniemestä Munkkiniemeen tai Keilaniemestä Lauttasaareen Helsingin puolelle on mahdollista.

World Student Capital -verkosto pitää erityisesti Otaniemeä olennaisena alueena sijoittaa kaupunkipyöriä. Verrattuna muuhun Länsimetron varrella sijaitsevaan kaupunkirakenteeseen, juuri Otaniemen alueella liikkuu huomattava määrä opiskelijoita, jotka ovat kaupunkipyörille olennainen käyttäjäryhmä. Opiskelijan kaupunki -tutkimuksen (1) mukaan 31 prosenttia opiskelijoista ilmoittaa pyöräilyn mieluisimmaksi liikkumismuodokseen ja 30 prosenttia pyöräilee vähintään muutaman kerran viikossa. Espoossa jopa pyöräillään päivittäin huomattavasti enemmän (25,4 %) kuin Helsingissä (6,1 %) tai Vantaalla (2,7 %). Espoolla on myös pyöräilyn edistämisohjeessaan (2) tavoite yli kaksinkertaistaa syksyn arkipäivinä tehdyt pyörämatkat, missä kaupunkipyörien käyttöönotto alueella olisi askel oikeaan suuntaan.

Otaniemessä sijaitsee paitsi jatkossa kaikkien Aalto-yliopiston korkeakoulujen kampus myös sen välittömässä yhteydessä yksi Laurea-ammattikorkeakoulun kampuksista, jolle liityntäyhteys Otaniemen metroasemalta kaupunkipyörällä olisi luonteva. Samalla se madaltaisi kynnystä hyödyntää Otaniemen palveluita ja kytkisi Laurean kampuksen tiiviimmin osaksi 3T-alueen innovaatiokeskittymää. Otaniemeä ympäröivä 3T-alue, eli Tapiola-Otaniemi-Keilaniemi, on muutenkin etäisyyksiensä puolesta erityisen pyöräiltävissä, mutta kaikki eivät tuo omaa pyöräänsä kampukselle tai työpaikalleen. Väestöpohja alueella kasvaa jatkuvasti. Kesällä 2018 Otaniemeen muuttaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu ja muutaman vuoden päästä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu. Nämä tuovat alueelle 4000 uutta opiskelijaa ja toivoaksemme myös paljon uusia opiskelija-asuntoja. Uskomme että alueella olisi paljon kysyntää kaupunkipyörille!

Toivomme että Espoo tarttuu tähän loistavaan keinoon lisätä pyöräilyn, arkiliikunnan ja alueellisten yhteyksien määrää ja päättää lähteä kokeilemaan kaupunkipyöriä!

Pääkaupunkiseudulla 21.11.2016

Andrey Veremenko, World Student Capital -verkoston puheenjohtaja

Milja Asikainen, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja
Jenna Kortelainen, Styrelseordförande för Arcada studerandekår ASK
Iiris Hynönen, Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja
Max Laihonen, Haaga-Helian opiskelijakunta Helgan hallituksen puheenjohtaja
Susanna Jokimies, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja
Jenna Ojala, Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO:n hallituksen puheenjohtaja
Juho Kärkkäinen, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja
Emmi Paajanen, Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA:n hallituksen puheenjohtaja
Rasmus Sinnemaa, Styrelseordförande för Svenska handelshögskolans studentkår
Piia Peltola, Taideyliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Lisätietoja:

AYY:n hallituksen jäsen Säde Palmu, sade.palmu@ayy.fi, 040 562 3035

Lähteet:

  1. Opiskelijan kaupunki -tutkimus www.worldstudentcapital.fi
  2. Espoon pyöräilyn edistämisohjelma http://www.espoo.fi/download/noname/%7BAA687F14-23BE-41DB-AB78-0E57CAE05648%7D/78848

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *