Opiskelijan kaupunki -tutkimuksen tulokset julkaistaan 3.12.2015
23.11.2015
Kiitos seminaarista – esitysmateriaalit luettavissa verkossa
11.12.2015

Tiedote – Tutkimus: Opiskelijat haluavat rajoittaa yksityisautoilua, helpottaa pyöräilyä ja lisää edullisia asuntoja

Pääkaupunkiseudun opiskelijoiden World Student Capital -verkosto julkistaa 3.12.2015 Opiskelijan kaupunki -tutkimuksen, josta selviää, millaisen kaupunkiympäristön nykyopiskelijat haluaisivat. Tutkimuksen on tehnyt Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus yhteistyössä pääkaupunkiseudun kuntien, korkeakoulujen, WSC-verkoston, opiskelijoiden asuntosäätiö Hoasin sekä HSL:n kanssa. World Student Capital -verkostoon (WSC) kuuluvat pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakunnat ja se edustaa noin 100 000 korkeakouluopiskelijaa. Tulokset julkistetaan seminaarissa klo 16.00 Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33).

Opiskelijan kaupunki -tutkimuksen aineistona on käytetty Otuksen vuodenvaihteessa 2014–2015 toteuttamaa, korkeakouluopiskelijoille suunnattua valtakunnallista Opiskelijabarometri-kyselyä sekä keväällä 2015 toteutettua kaupunkiaiheista erilliskyselyä. Pääkaupunkiseudulta tutkimukseen vastasi lähes 2000 opiskelijaa. Aineisto on tilastollisesti edustava.

Joka kolmannen opiskelijan lähipiirissä on kärsitty asunnottomuudesta

Opiskelijat kaipaavat pääkaupunkiseudulle ennen kaikkea lisää kohtuuhintaisia asuntoja. Yli 90 prosenttia vastaajista ilmoitti hinnan tärkeimmäksi asunnonhaun kriteeriksi. Opiskelijoiden asumiskustannukset pääkaupunkiseudulla ovat keskimäärin 560 euroa kuussa; suurin osa alueen opiskelijoista asuu yksityisessä vuokra-asunnossa eikä opiskelija-asunnoissa.

Muita merkittäviä tekijöitä asunnon valinnassa ovat hyvät liikenneyhteydet, kaupungin keskustan läheisyys sekä oman kampuksen läheinen sijainti.
Huomattavalla osalla opiskelijoita on kokemuksia asunnottomuudesta. Kahdeksan prosenttia on ollut itse asunnoton opiskeluaikanaan, ja yli kolmanneksen lähipiirissä on joku, joka on kärsinyt asunnottomuudesta. Lisää opiskelija-asuntoja toivotaan etenkin Otaniemeen, Kalasatamaan, Lauttasaareen, Jätkäsaareen ja Tikkurilaan.

Autot pilaavat kaupungin – 90 % opiskelijoista toivoo lisää pyöräbaanoja

Yksityisautoilu ei ole opiskelijoiden suosiossa: vastaajista 80 % käytti autoa harvoin tai ei koskaan. Lisäksi yksityisautoilua pääkaupunkiseudulla rajoittaisi 65 % opiskelijoista.

Pyöräily olisi mieluisin liikkumismuoto jopa kolmannekselle opiskelijoista. Se koetaan pääkaupunkiseudulla kuitenkin liian hankalaksi ja turvattomaksi, ja vain noin joka kymmenes opiskelijoista pyöräilee päivittäin. Uusia kevyen liikenteen väyliä ja baanoja kaipasi 90 prosenttia vastaajista – etenkin Hämeentien ja Länsiväylän pyöräily-yhteyksiin toivottiin parannuksia.

Kaupungeista vetovoimaisia tekevät opiskelijoiden mielestä mahdollisuus liikkua kätevästi ilman autoa sekä puistot ja viheralueet. Helsingissä houkuttelevimpia tekijöitä ovat lisäksi työllistymismahdollisuudet ja kulttuuritarjonta. Espoo koettiin rauhalliseksi, turvalliseksi ja lapsiystävälliseksi, mutta kaupunkia moitittiin myös liikenteen huonosta sujuvuudesta. Vantaata pidettiin niin ikään lapsiystävällisenä, mutta kaupunki miellettiin myös turvattomaksi ja kulttuuritarjonnaltaan heikoksi.  Valmistumisen jälkeen opiskelijat haluaisivat asua etenkin Helsingin tiheässä kantakaupungissa.

Julkistusseminaarissa ideoidaan pääkaupunkiseudun tulevaisuutta

Tutkimus julkistetaan kutsuvierasseminaarissa 3. joulukuuta 2015 klo 16.00 alkaen Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33). Seminaari yhdistää kaupunkien päättäjät ja johdon, HSL:n, Hoasin, opiskelijat, tutkijat ja kaupunkiaktiivit aivoriehaan paremman pääkaupunkiseudun puolesta. Tutkimustuloksia seminaarissa kommentoivat muun muassa apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki ja kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara. Seminaarissa esitellään myös World Student Capital -verkoston opiskelijoiden tavoitteet vaikuttamiseen kuntavaaleihin 2017.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan seminaaria.

Lisätietoja seminaarin ohjelmasta ja tutkimushankkeesta sekä tutkimusraportin tiivistelmä WSC-verkoston verkkosivuilla:
worldstudentcapital.fi/fi/tutkimus

Tutkimus julkaistaan seminaarissa ja se on luettavissa 3.12. klo 10 WSC-verkoston sivuilla worldstudentcapital.fi/fi/tutkimus tai Otuksen verkkosivuilla: http://www.otus.fi/index.php/julkaisut/kaikki-julkaisut

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
World Student Capital -verkoston puheenjohtaja Alviina Alametsä, alviina.alametsa@hyy.fi, 050 595 0318

Käytännön järjestelyt:
World Student Capital -verkoston sihteeri, asiantuntija Sofia Lindqvist, sofia.lindqvist@hyy.fi, 050 543 9605

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *