HSL:n opiskelija-alennukset vaarassa – vaikuta!
19.9.2018

Tiedote: World Student Capital -verkosto on pettynyt HSL:n päätökseen laskea opiskelija-alennusta ja poistaa opiskelija-alennus kertalipuista

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus päätti tänään 30.10. kokouksessaan avata joukkoliikenteen opiskelija-alennuksen kaikille päätoimisille perustutkinto-opiskelijoille, opiskelijoiden ikään katsomatta. Samalla kuitenkin opiskelijan alennusprosenttia matkakortille ostettavasta kausilipusta lasketaan 50:stä 45:een ja opiskelija-alennus rajataan vain kausilippuihin. Pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakuntien yhteinen World Student Capital -verkosto (WSC) on tyytymätön päätökseen laskea alennusprosenttia ja rajata kertaliput alennuksen ulkopuolelle.

”Tavoittelimme 50 %:n alennuksen säilyttämistä kaikissa lipputyypeissä. HSL on mielestämme yliarvioinut ikärajattoman alennuksen kustannuksia”, sanoo WSC-verkoston puheenjohtaja Otto Rosenlund.

Aiemmin suurin osa 30 vuotta täyttäneistä opiskelijoista on jäänyt ilman joukkoliikenteen opiskelija-alennusta, koska alennuksen ehtona on ollut oikeus opintotukeen. Myönteistä nyt tehdyssä päätöksessä on se, että 30 vuotta täyttäneet opiskelijat saavat tulevaisuudessa alennuksen samoin ehdoin kuin nuoremmat opiskelijat. Tämä on ollut opiskelijajärjestöjen pidempiaikainen tavoite, minkä toteutumisesta iloitaan, vaikka muu osa päätöksestä on pettymys. Ikäsyrjinnän poistaminen opiskelija-alennuksesta voi johtaa uusien ryhmien tulemiseen joukkoliikenteen käyttäjiksi, mikä vahvistaa joukkoliikenteen kannattavuutta.

”HSL:n olisi mielestämme pitänyt uskaltaa kokeilla alennuksen laajentamista nykymallisella alennuksella ja säätää mallia sitten toteutuneiden kustannusten pohjalta. Arviomme mukaan opiskelija-alennuksen vuosikustannukset eivät laajennuksen jälkeen olisi todennäköisesti kovin paljon ylittäneet budjettiraamia” kommentoi Otto Rosenlund.

WSC-verkoston mukaan HSL:n tulee nyt seurata päätöksen vaikutuksia opiskelija-alennuksen kustannuskertymään ja palauttaa mahdollinen alijäämä aiempaan kustannustasoon nähden opiskelija-alennukseen joko alennusprosentin nostona tai palauttamalla kertaliput alennuksen piiriin.

Uudet alennusperusteet astuvat voimaan vyöhykeuudistuksen yhteydessä vuoden 2019 keväällä.

Otto Rosenlund
World Student Capital -verkoston puheenjohtaja

Lisätietoja:

Asiantuntija (asuminen, terveys, kaupunki) Sofia Lindqvist, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, sofia.lindqvist@hyy.fi, p. 050 543 9605

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *