Pääkaupunkiseudun opiskelijat: Osa-asunnon normi peruttava!
2.11.2017
Millainen on opiskelijoiden Uusimaa 2020? Pääkaupunkiseudun opiskelijajärjestöt ottavat etunojan maakuntauudistukseen
28.5.2018

Tutkimusmatkalla tulevaisuuteen

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA luotsaa World Student Capital -verkostoa vuonna 2018. Tulevaisuuden uudet haasteet pakottavat verkoston uudistumaan paitsi toimintansa, myös organisaationsa puolesta. Tässä blogikirjoituksessa avaankin World Student Capitalin toimintasuunnitelmaa vuodelle 2018.

Maakuntavaalit – kohti tuntematonta

World Student Capital on alkupäivistänsä asti ollut vaikuttaja kaupunkipolitiikassa opiskelijan edunvalvojana. Toiminta on pääasiallisesti keskittynyt Helsingin, Espoon ja Vantaan alueille. Nyt kuitenkin tuleva maakuntauudistus siirtää monia opiskelijoille tärkeitä poliittisia päätöksiä kunnista maakuntahallinnolle. Ei olekaan ihme, että WSC-verkosto on tarttunut maakuntavaaleihin jo varhaisessa vaiheessa. Tänä vuonna ollaan kuitenkin siinä tilanteessa, jossa toiminta pitää siirtää suunnitelmista käytäntöön.

Maakuntavaikuttamisessa ollaan uusilla vesillä, sillä yhdelläkään World Student Capitalin kymmenestä jäsenjärjestöstä ei ole vielä tarkkaan määritettyjä maakunnallisen vaikuttamisen tavoitteita. Vuonna 2017 pääkaupunkiseudun opiskelijakunnat loivat yhteisen kaupunkipoliittisen ohjelman, mutta koko WSC-verkostoa kattavaa kapo-ohjelmaa ei ole, ainakaan vielä. Maakuntapoliittisessa vaikuttamisessa on uskomaton potentiaali ennenkuulumattomalle yhteistyölle. Tyhjän päälle on mahdollista luoda kaikille yhteisesti sopivat pohja-arvot, joiden päälle tietysti yksittäisten opiskelija- ja ylioppilaskuntien on mahdollista rakentaa omaleimaista vaikuttamistyötään.

Itse maakuntavaaleissa World Student Capital jatkaa viime kuntavaaleissakin ollutta toimintaansa, eli tuo paitsi omat vaalikärkensä esiin, tukee myös nuoria ja opiskelijataustaisia ehdokkaita. Hyvät kontaktit tuleviin maakuntavaltuutettuihin ovat ensisijaisen tärkeitä näin alkuvaiheessa, sillä siten voimme tuoda opiskelijoiden asian esiin parhaiten.

Kuntavaalit on ohi, mutta työt ei lopu

Vaikka uutta ollaankin luomassa, ei sovi unohtaa vanhaa toimintaa. Vuosi 2017 oli kova kuntavaalivuosi myös World Student Capitalille. Paljon saatiin aikaan ja paljon nähtiin vaivaa, että kaupunkien poliittiset päätäjät tuntevat ja tunnistavat verkoston. Kovaa työtä ei sovi heittää hukkaan, vaan tänäkin vuonna on tärkeää ylläpitää kontakteja jo tuttuihin kaupunkivaikuttajiin, mutta luoda myös uusia. WSC-kärjet saivat kuntavaalien aikaan hyvää vastaanottoa poliittisilta päättäjiltä, joten on hyvä varmistaa, ettei nämä tavoitteet unohdu valtuustokauden aikana.

WSC jatkaa myös foorumin luomista nuorille kaupunkivaikuttajille keskustella nuoria kaupunkilaisia koskettavista asioista yli kunta- ja puoluerajojenkin. Toisaalta WSC myös pitää aktiivisesti yhteyttä näihin vaikuttajiin ja välittää heille ajankohtaista tietoutta.

Vuosi 2017 toi mukanaan isoja voitokkaita askelia myös World Student Capitalin ajamalle Tiederatikalle. Vaikuttamistyö kuitenkin jatkuu huikean kuntalaisaloitteenkin jälkeen. Tiederatikan reitillä on useampi haaste ja solmukohta, mutta pala palalta projekti etenee. Työ on pitkäjänteistä, eikä mittavia näkyviä jälkiä ole tulossa vielä hetkeen, mutta silti WSC-toimijoiden silmissä siintää ajatus ratikkamatkasta Otaniemestä Pasilan, Arabian ja Viikin kautta Myllypuroon. We want to believe!

World Student Capital… ry?

World Student Capital on orgaanisesti kehittynyt nykyiseen muotoonsa: Löyhä kymmenen pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakunnan muodostama kaupunkipoliittisen vaikuttamisen verkosto. Verkoston toiminta kehittyy kuitenkin vuosi vuodelta ja on saavuttamassa pisteen, jossa nykymuotoinen toiminta ei enää toimi yhtä hyvin. WSC-verkosto onkin kääntänyt katseensa itseensä ja suunnitellut toiminnan kehittämistä.

Verkoston toiminnan kustannusten hallinta ja tasainen jako jäsenjärjestöjen kesken on yksi kehityskohde. Se onkin melkoinen viidakko, kun kymmenen eri organisaatiota yrittää tasata kulujansa, tietysti suhteutettuna omiin kokoihinsa.

World Student Capitalin historian aikana ollaankin väläytelty jo muutamaan otteeseen ajatusta verkoston toiminnan vakauttamisesta rekisteröidyksi yhdistykseksi. Tälläkin hetkellä verkosto monelta osin toimii de facto rekisteröimättömänä yhdistyksenä. Harppaus ei olisi siis suuri. Toisaalta avointen kysymysten määrä on monelta osin massiivinen. Tästä syystä WSC onkin vuonna 2017 tehnyt vahvaa suunnittelutyötä valmistellakseen mahdollista yhdistyksen perustamista. Työ on tarkoitus viedä vuonna 2018 päätökseensä, oli päätöksenä sitten yhdistyksen perustaminen, tai muu toiminnan kehittäminen.

WSC ry olisi kuitenkin monella mittarilla merkittävä yhdistys. World Student Capital -järjestöt edustavat yhteensä sadantuhannen opiskelijan etuja. Jos WSC olisi kunta, se olisi sijalla 10 Suomen suurimmissa kunnissa. Se on aika paljon se.

 

Otto Rosenlund
World Student Capital -verkoston vuoden 2018 puheenjohtaja

METKAlaiset Matti Tujula (vas.), Linnea Leinonen ja Otto Rosenlund.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *