Hurdant är studenternas Nyland 2020? Huvudstadsregionens studentorganisationer tar sig an landskapsreformen
28.5.2018
Meddelande: World Student Capital-nätverket är besviket över HRT:s beslut att försämra studentrabatten och slopa studentrabatten på enkelbiljetter
30.10.2018

HRT:s studentrabatter hotade – påverka!

I huvudstadsregionen vill man se högskolestudenterna som en viktig del av områdets attraktivitet och livskraft. Nästan exakt så står det också i Helsingfors nuvarande stadsstrategi. Men livet i huvudstadsregionen är dyrt, dyrast i Finland. En stor del av studenterna har små inkomster. Eftersom stöden för studenterna bestäms på statlig nivå har kommunerna bara några få sätt att stödja studenterna i sitt eget område. Ett sätt som når alla är rabatter i kollektivtrafiken. I huvudstadsregionen är avstånden långa och upp till 80 % av högskolestudenterna använder kollektivtrafik minst några gånger i veckan. Nu är studentrabatterna i kollektivtrafiken hotade.

Efter årsskiftet kommer Helsingforsregionens trafik (HRT) att införa ett nytt system med zoner i prissättningen av biljetter. I samband med övergången till det nya zonsystemet år 2019 planeras ändringar i rabatterna, och studentrabatten på 50 %  är nu hotad. Bakgrunden är diskriminerings- och jämställdhetsnämndens beslut om att HRT:s nuvarande praxis där studenter som fyllt 30 endast får rabatt om de får studiestöd eller rehabiliteringspenning är diskriminerande och måste upphöra. När fler personer har rätt till rabatt ser HRT tills vidare inget annat alternativ än att sänka studentrabatten.

Nätverket World Student Capital, som består av student- och studerandekårer i huvudstadsregionen, har haft aktiv kontakt med beslutsfattarna och försökt påverka kommunernas utlåtanden för att HRT ska bevara studentrabatten på 50 % trots att antalet rabattberättigade ökar. Nu har Helsingfors och Esbo uttryckt sin vilja att bevara den 50-procentiga studentrabatten och Vanda har i sitt utlåtande uppmärksammat jämlikhetsprincipen. Det slutgiltiga beslutet om rabatten fattas dock på HRT:s styrelsemöte den 30 oktober.

World Student Capital bjuder in dig att påverka! Skriv till oss och HRT i de sociala medierna om varför studentrabatten i kollektivtrafiken är viktig just för dig. Du kan t.ex. skriva eller delta med en videosnutt. Kom ihåg att tagga både HRT och WSC i inlägget och använd hashtaggarna #säilytetään50% och #hyyhelsinki. Tillsammans kan vi göra vår gemensamma röst hörd och trygga en förmånlig kollektivtrafik för studenter även i fortsättningen! 

 

Amanda Pasanen

Styrelsemedlem vid Studentkåren vid Helsingfors unversitet, medlem av World Student Capital-nätverket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *