En stor del av Helsingfors nya stadsfullmäktige stöder World Student Capital-nätverkets målsättningar!
11.4.2017
Hurdant är studenternas Nyland 2020? Huvudstadsregionens studentorganisationer tar sig an landskapsreformen
28.5.2018

På en expedition till framtiden

METKA, Metropolia studerandekåren lotsar World Student Capital -nätverket i 2018.   luotsaa World Student Capital -verkostoa vuonna 2018. De nya utmaningarna i framtiden kommer att tvinga nätverket att förnyas, inte bara verksamhetet, men också organisationen. I denna bloggen kommer jag att utlägga World Student Capitals strategi för 2018.

Landskapsvalet – mot det okända

Sedan sina första dagar har World Student Capital varit inflytelserik i stadspolitiken. Verksamheten är huvudsakligt koncentrerad till Helsingfors, Esbo och Vanda. Den kommande landskapsreformen flyttar många politiska beslut, som är viktiga för studenter, från kommunerna till landskapsfullmäktige. WSC-nätverket har ju länge följt landskapsvalet. I år ligger dock situationen där man måste flytta från planering till handling.

Vi befinner oss i okända vatten med landskapspolitik, för att ingen av de tio medlemsorganisationerna i World Student Capital har ännu definierat målen för landskapligt inflytande. År 2017 skapade studerandekårena i huvudstadsregionen ett gemensamt stadspolitiskt program, men det finns inte, ett omfattande program för WSC-nätverket, åtminstone ännu. Inverkan av landskapspolitik har en otrolig potential för oöverträffat samarbete. Det är möjligt att skapa en gemensam uppsättning av värden, som naturligtvis enskilda student- och studerandekår kan bygga på med sina egna värde.

Under landskapssvalet fortsätter World Student Capital samma verksamhetet än i de senaste kommunala valen, vilket innebär inte bara sina egna mål, men också stöder unga och studerande kandidater. Goda kontakter med framtida landskapsråd är viktiga vid detta tidiga skede, eftersom vi kan få studenternas saker ut det bästa.

Kommunalvalet är över, men arbetet slutar inte

Året 2017 var också ett stort kommunalvalår för World Student Capital. Vi fick gjort mycket att städernas politiska ledare känner till och känner igen nätverket. Man skulle inte borde glömma hårda arbetet under förra året. I år är det viktigt att upphålla kontakter med bekanta urbana politiker, men också att skapa nya. WSC-målen fick en bra mottagning från politiska beslutsfattare under kommunalval, så det är bra att se till att dessa mål inte glöms under rådsperioden.

WSC kommer också att fortsätta skapa ett forum för unga stadsinflytare för att diskutera problem som påverkar ungdomar över kommunala- och partigränser. WSC håller aktivt kontakt med dessa inflytare och förmedlar dem aktuellt kunskap.

Året 2017 var viktigt också för World Student Capitals Vetenskapsspåran. Arbetet fortsätter emellertid efter det stora medborgarinitiativet. Vetenskapsspåra-projektet går framåt styckevist. Arbetet är långvarigt, och märkbara synliga resultat kommer inte för en stund, men fortfarande hoppas man i WSC at man kan ta en spårvagn från Otnäs genom Böle, Arabiastranden och Vik till Kvarnbäcken. We want to believe!

World Student Capital… rf?

World Student Capital har utvecklats organiskt till sin nuvarande form: en lax nätverk av tio student- och studerandekår i huvudstadsområdet. Nätverkets verksamhet utvecklas emellertid från år till år och kommer till en punkt där den nuvarande verksamhetet inte längre fungerar. WSC-nätverket har börja planera att utveckla sin verksamhet.

Att hantera kostnaden för nätverkets verksamhet och en jämn fördelning mellan medlemsorganisationerna är en av utvecklingsplatserna. Det är ganska svårt när tio organisationer försöker utjämna sina utgifter, naturligtvis i proportion till deras storlek.

Tanken att stabilisera nätverket som en registrerad förening har kommit upp några gånger. Även nu fungerar nätverket på många sätt som en de facto oregistrerad förening, så hoppet skulle inte vara stort. Sedan igen finns det ännu många öppna frågor utan svar. Av denna anledning har WSC i 2017 arbetat hårt för att förbereda införandet av en eventuell förening. Arbetet ska slutföras i 2018 och det kan betyda en förening eller att man utvecklar organisationen på något annat sätt.

WSC rf skulle vara en framstående förening på många sätt. World Student Capital -organisationer representerar hundra tusen studenters intressen. Om WSC var en kommun skulle den ranka tionde i de största kommunerna i Finland. Det är ganska mycket det.

 

Otto Rosenlund
Ordförande i World Student Capital -nätverket i 2018

Matti Tujula (vänster), Linnea Leinonen och Otto Rosenlund från METKA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *