Miksi tiederatikka

1. Tarjoaa sujuvampaa poikittaisliikennettä

Nykyinen Tiedelinja 506 on hidas, epäluotettava ja reitiltään kiemurteleva. Tiederatikka tarjoaa näihin ongelmiin ratkaisun. Ensinnäkin tiederatikka on tarkoitus toteuttaa

kustannustehokkaasti pikaratikkana, jolloin sen kyytiin mahtuu jopa 300 ihmistä. Yksi pikaratikka kuljettaa siis saman verran ihmisiä kuin kolme bussia tai 200 henkilöautoa. Metroon ja junaan verrattuna pikaratikka on myös helpompi ja huomattavasti edullisempi rakentaa. Esimerkiksi 25 kilometriä pitkän Raide-Jokerin pikaratikkareitin rakentaa samaan hintaan kuin 4 kilometriä länsimetron raidetta.

Tiederatikka_kulkuvalivertailu_29082016

Kulkuvälineenä pikaratikka on sujuva, miellyttävä ja hiljainen. Bussiin ja tavanomaiseen ratikkaan verrattuna pikaratikka pysyy paremmin aikataulussaan, ja tiederatikan reitti myös etenee nykyistä tiedelinjaa virtaviivaisemmin. Pikaratikka tuottaa vähemmän melua sekä ympäristölle että matkustajille, ja sillä voidaan ajaa siellä minne busseilla ei pääse. Pikaratikat ovat turvallisia ja esteettömiä liikennevälineitä, joiden matalalattiaisten vaunujen kyytiin on helppo kaikkien nousta.

2. Säästää aikaa

Tiederatikka etenee nopeasti ja luotettavasti myös ruuhkassa, sillä se kulkee pääsääntöisesti omalla kaistallaan ja liikennevalot suosivat sen kulkua. Tiederatikan keskinopeus on 25 km/h, kun tavallisella raitiovaunulla keskinopeus jää noin 15 kilometriin tunnissa.

Jo nykyisellään Tiedelinja 506:n matkustajat säästävät Tiederatikan myötä aikaa esimerkiksi Otaniemi-Arabia välillä jopa yli 10 minuuttia. Tiederatikalla on myös tiheämpi vuoroväli kuin nykyisellä Tiedelinjalla 506. Muista liikennemuodoista siirtyy matkustajia Tiederatikkaan, mikä helpottaa katuverkoston ruuhkia.

3. Yhdistää osaajat

Tiederatikka yhdistää kymmenen korkeakoulukampusta, 100 000 työpaikkaa ja 40 % pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijoista. Korkeakoulujen syvenevän yhteistyön myötä tarve paremmille yhteyksille vain kasvaa. Lisäksi sujuvammat yhteydet työpaikkakeskittymien välillä kasvattavat mahdollisuuksia yhteistyöhön ja innovaatioihin.

Tiederatikka edustaa liikkuvan työnteon tulevaisuutta. Työtä ei enää tehdä pelkästään työpaikalla, vaan visiomme on, että työpisteen voisi pystyttää jopa liikkuvaan ratikkaan. Tiederatikan varusteluun kuuluisikin läppäreiden latauspisteitä, langaton netti ja osasto aktiiviseen työskentelyyn. Lisäksi Tiederatikka tarjoaa eri alojen osaajille kohtaamispaikan, jossa testata ideoita tai vaikkapa esitellä omaa opinnäytetyötään.

Web

4. Palvelee jopa 100 000 työmatkalaista

Jopa 15 % pääkaupunkiseudun työpaikoista sijaitsee tiederatikan varrella. Suuria työpaikkakeskittymiä Tiederatikan vaikutusalueella ovat esimerkiksi Otaniemen yrityspuisto ja Keilaniemen yritysalue, Meilahden sairaala-alue, Pasila molemmin puolin rataa ja Vallila.

Tiederatikalla pääsee esimerkiksi Pasilaan ja Meilahteen lähes 10 minuuttia nykyistä nopeammin Arabiasta, Viikistä ja Myllypurosta. Tämä lisää Tiederatikan houkuttelevuutta työmatkaliikenteessä ja vapauttaa matkustajien aikaa työhön tai vapaa-aikaan. Tiederatikan luotettavuus ja nopeus houkuttelevat yhä suurempaa osaa työssäkäyvistä, mikä puolestaan vähentää ruuhkia, päästöjä ja melua.

Tiederatikka tuo myös palvelut lähelle. Esimerkiksi Itäkeskuksen, Tapiolan ja tulevaisuudessa Pasilan palvelut löytyvät kaikki saman reitin varrelta. Lisäksi Tiederatikka luo hyvät yhteydet eri puolilta pääkaupunkiseutua Meilahteen, Suomen suurimpaan sairaala- ja terveyspalveluiden keskittymään.

5. On tulevaisuutta

Nykyinen joukkoliikennejärjestelmä ei riitä vastaamaan Helsingin kasvavan väestöpohjan haasteisiin. Poikittainen joukkoliikenne on vielä kokonaan bussiliikenteen varassa eikä se palvele ihmisten todellisia liikkumistarpeita. Helsingin uudessa yleiskaavassa painotetaankin verkostomaista kaupunkirakennetta, jossa on monia eri keskustoja ja niitä yhdistää tehokas raideliikenne. Tiederatikka on tästä oiva esimerkki.

Tiederatikan reitin varrelle on mahdollisuus rakentaa lisää asuntoja hyvien yhteyksien ja palveluiden äärelle. Lisäksi nopea ja luotettava Tiederatikka tuo yhä useamman nykyasukkaankin ulottuville autoriippumattoman elämäntavan. Pikaratikka on tulevaisuuden kulkumuoto ja askel kohti hiilivapaata Helsinkiä.

Lähteet: